De wereld van televisies en televisie-technologie is continu in beweging. Een tv kopen die bij je past, is daardoor niet eenvoudig. Wij voorspellen welke tv-trends je mag verwachten in 2018, zodat je voorbereid aan de start komt bij de aankoop van je nieuwste exemplaar!

55 inch wordt de nieuwe standaard

Sinds de komst van flatscreentelevisies en de dalende prijzen van tv’s is de gemiddelde beeldmaat serieus gestegen, en dit is deels omdat de rand van het toestel steeds smaller wordt. Op die manier kan de oppervlakte maximaal benut worden om het scherm te integreren zonder dat het volledige toestel groter wordt. Terwijl in de tijd van de CRT tv’s, 27 inch (68,58 cm) gezien werd als ‘groot’, wordt nu 55 inch (139,70 cm) steeds meer de standaard. En de gemiddelde beeldmaat zal alleen maar toenemen.

Op IFA in Berlijn, de grootste beurs voor consumentenelektronica, werden meer en grotere OLED tv’s voorgesteld. Het organische materiaal in een OLED scherm geeft licht af als er spanning op de twee buitenste lagen wordt gezet. Door deze eigenschappen heeft OLED tv technologie geen achtergrondverlichting nodig zoals de huidige LCD LED televisies. Het maakt dat OLED tv’s dunner zijn en een betere beeldkwaliteit hebben. Bij een LED LCD tv functioneren de LED lampjes alleen als achtergrondverlichting van een LCD scherm.

Kenmerkend voor de OLED techniek is het feit dat de beeldpunten dus zélf licht kunnen afgeven. De beeldpunten kunnen daarnaast ook volledig uitgezet worden. Die combinatie van eigenschappen zorgt voor een zeer hoog beeldcontrast dat we nog niet eerder gezien hebben. Wel is het zo dat de maximale lichtopbrengst van een LED LCD TV nog steeds hoger is dan momenteel met OLED mogelijk is.

Daarnaast zijn er nog voordelen te noemen zoals een snelle reactietijd van het scherm waardoor bewegingsonscherpte niet meer optreedt. Ook het kleurspectrum is uitgebreider dan bij de huidige technieken.

Verschillende merken stelden hun eigen OLED tv’s voor, waaronder LG, Philips en Toshiba. Panasonic en Sony presenteerden allebei een model van wel 77 inch, maar dat vertaalt zich ook in de prijs. De tv zou € 20.000 kosten.

Meer adoptie van UHD door providers

Bij vernieuwingen duurt het altijd een tijdje voor iedereen op dezelfde lijn zit. Zo is Ultra HD (of 4K) al wel een tijdje technisch mogelijk, en er werden ook al langer tv’s in UHD verkocht, maar zowel Proximus als Telenet en Orange ondersteunen het format nog niet. Netflix en Youtube bieden wel al 4K content aan, en er worden steeds meer Blu-rays in UHD uitgebracht.

Een UHD tv heeft een resolutie van 3840 x 2160, terwijl een HD tv een resolutie heeft van 1920 x 1080. Goed nieuws, in 2018 zal er meer content in Ultra HD zijn!

HDR10+

Na SDR (Standard Dynamic Range), HDR (High Dynamic Range) en HDR10 is er nu ook HDR10+.

Panasonic, Samsung en 20th Century Fox werkten samen rond deze nieuwe standaard van beeldkwaliteit. De verbeterde techniek zorgt voor een groter onderscheid tussen lichte en donkere beelden, veel meer kleuren en een vloeiende overgang. Nog een verschil is dat de helderheid elke scène opnieuw berekend wordt. Dit maakt de beeldweergave extra realistisch.

Streaming

Een trend waarvan we verwachten dat die zich nog meer zal doorzetten, is dat steeds minder mensen op een traditionele manier tv kijken. Er is concurrentie van streamingdiensten als Netflix, Amazon, Facebook Watch, en het belang hiervan zal alleen maar toenemen. Providers als Telenet en Proximus zullen moeten blijven vernieuwen als ze willen volgen.

Hogere refresh rates

De refresh rate van een tv wordt uitgedrukt in frequentie (Hertz). Bij tv’s met een hogere frequentie, wordt het beeld vloeiender getoond. Je kan dit verschil merken bij scènes waar de camera langzaam over een weg gaat. Bij tv’s met een lage refresh rate zal het beeld dan wat haperen.

De refresh rate wordt steeds hoger, soms zelfs tot meer dan 1000 Hz. Dit zorgt echter niet per se voor een vloeiender beeld, dus staar je er niet op blind als je een tv gaat kiezen. Boven de 200 Hz zijn verschillen in vloeiendheid sowieso moeilijk te zien voor het menselijk oog.