Ben je van plan om een nieuwe tv te kopen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Dat begrijpen we maar al te goed. Televisies en tv-technologie zijn de jongste jaren razendsnel geëvolueerd, wat maakt dat de mogelijkheden niet (altijd) inzichtelijk zijn. Een tv kopen met de juiste maat, de geschikte beeldtechnieken en de nodige slimme functies en aansluitingen wordt al snel een hele opgave. Wij maken je dan ook graag wegwijs in het uitgebreide aanbod. Met de tips hieronder zie je niet langer iets over het hoofd!

Specificaties van je nieuwe tv

Een nieuwe tv kopen? Dan moet je er goed de specificaties op nakijken. Op basis van deze kenmerken kun je bepalen of een bepaalde tv al dan niet voldoet aan je persoonlijke wensen en voorkeuren. Denk bijvoorbeeld aan het type scherm, het beeldformaat en meer...

Resolutie van je tv

HD ready, Full HD of Ultra HD/4K resolutieHoe scherp de beelden zijn op je nieuwe tv? Dat wordt bepaald door de resolutie. De resolutie zegt in feite hoeveel pixels er maximaal op het scherm passen. Vandaag de dag zijn er drie te onderscheiden resoluties:

  • HD Ready (1280 x 720 pixels of ongeveer 1 miljoen pixels)
  • Full HD (1920 x 1080 of ongeveer 2 miljoen pixels)
  • Ultra HD/4K (3840 x 2160 of ongeveer 8 miljoen pixels).

HD Ready is eerder geschikt voor kleine televisies, Ultra HD is op zijn beurt aanbevolen voor grotere tv’s.

Meer weten over Ultra HD/4K?

Full HD-beeld was tot voor kort de hoogste resolutie die je in huis kon halen. Het stond voor meer details en scherper beeld, vooral dan voor Blu-ray.

Met een Ultra HD tv kun je niet missen als je scherp beeld wilt én een groot scherm.

Beeldverversing

Beeldverversing geeft aan hoe snel je nieuwe tv het beeld opnieuw kan opbouwen. Deze specificatie wordt uitgedrukt in Hertz of ‘Hz’. Als je van plan bent om een nieuwe tv te kopen, ga dan voor een tv met een hoge Hz-waarde. Alleen dan ben je zeker dat je tv ook snelle beelden op een vloeiende manier weergeeft. Televisies met een lage beeldverversing hebben namelijk niet genoeg tijd om alle beelden op te bouwen. Daardoor mis je informatie, wat natuurlijk vervelend is!

De mogelijkheden zijn 50, 100 en 200 Hz. Deze geven achtereenvolgens aan dat een tv het scherm 50, 100 en 200 keer opnieuw opbouwt per seconde.

Beeldverversing tv 50-100-200 hz

Via bepaalde technieken halen sommige fabrikanten waarden van 1000 Hz. Dit heeft echter weinig invloed op het beeld en kan zelfs nefast zijn omdat de extra beelden die worden opgebouwd, meer kans hebben op fouten zoals ruis en artefacten. Het is met andere woorden niet zo dat een tv met 1000 Hz vijf keer vloeiender is dan een tv met 200 Hz.

Type scherm

Ook het type scherm dat in je televisie zit, is doorslaggevend voor de kijkervaring. De meest gangbare schermen zijn LED (LCD) en OLED. Een LED (LCD)-scherm is maakt gebruik van LED-verlichting en biedt prima beeldkwaliteit die perfect geschikt is voor de doorsnee huiskamer. OLED is op zijn beurt een nieuwere techniek die perfecte zwartwaarden en bij verlenging rijke kleuren weergeeft.

Het verschil in beeldkwaliteit zie je vooral terug als het aankomt op zwartwaarden en helderheid. OLED tv’s beschikken over pixels die individueel in- en uitgeschakeld kunnen worden, waardoor zwart ook echt pikzwart is. Een LED/LCD tv heeft een backlight dat altijd (deels) aanstaat, waardoor zwart vaak tegen grijs aanleunt. Dit kun je wel deels opvangen met local dimming. Dit laat toe om meerdere zones of groepen LED-licht los van elkaar te bedienen. Hoe meer zones, hoe groter het contrast.

De afmetingen van je tv

Ook niet onbelangrijk, natuurlijk: welke maat van tv je neemt. Afmetingen van tv's worden uitgedrukt in diagonale afstand. Gemiddelde formaten schommelen tussen 32 en 49 inch (of: 81 en 125 cm), terwijl grotere zich tussen 50 en 88 inch (of: 127 cm en 224 cm) bevinden. De meest populaire maten zijn 48 inch, 50 inch en 55 inch, al moet je natuurlijk voor jezelf uitmaken welk formaat het beste is.

Kijkafstand en de gewenste beeldresolutie zijn in ieder geval belangrijke parameters. Indien je voor een groter formaat wil gaan, denk er dan aan dat het aangewezen is om voor een hogere schermresolutie te kiezen, zeker als je een grote tv wil of dicht op het scherm wil zitten. Bij lage resoluties zijn de pixels namelijk eerder aan de grote kant, wat zich vertaalt in een onscherp beeld, zeker als je dicht op het scherm zit.

UHD-technologie of: 4K

Ultra HD of UHD is de opvolger van Full HD en heeft vier keer zoveel pixels op één plek. Aangezien Full HD niet over genoeg beeldpunten beschikt om de beeldkwaliteit te vrijwaren bij de grotere tv’s van tegenwoordig, moet je bij tv’s groter dan 55 inch eigenlijk standaard voor UHD gaan. Hoe groter het scherm, hoe groter de fouten die je ziet met Full HD.

Een Ultra HD staat garant voor haarscherpe beelden met waanzinnige details. Streamingdiensten als Netflix en YouTube zijn volop bezig met de omzetting van hun aanbod naar 4K-kwaliteit en almaar meer distributeurs springen ook op de UHD-kar.

Meer weten over Ultra HD?

Klaar voor de toekomst met smart-tv

Als je van plan bent om een nieuwe tv te kopen, kun je eigenlijk niet heen om het fenomeen ‘smart tv’. Deze slimme tv’s kun je via wifi of een kabel verbinden met het internet, wat een waaier aan mogelijkheden biedt. Via verschillende apps zoals Netflix, Spotify, Youtube en duizenden anderen is het perfect mogelijk om je eigen tv-ervaring à la carte samen te stellen. De geïntegreerde browser laat op zijn beurt toe om door internetpagina’s te bladeren.

Meer weten over smart-tv?

curved-tvCurved tv of niet?

Als je nieuwe tv een echte bioscoopervaring moet kunnen bieden, is een curved exemplaar misschien wel iets voor jou. Curved tv’s houden middels hun gebogen vorm rekening met de bolling van je oog. Doordat elk beeldpunt zich even ver van je oog bevinden, zit je echt méé in de actie. Het bredere gezichtsveld zorgt voor een waanzinnig dieptegevoel.

Meer weten over curved tv?

Een geschikte tv kiezen

Als je van plan bent om een nieuwe tv te kopen, zijn er veel parameters om rekening mee te houden. Ga je voor een groter scherm of toch eerder een klein model? Hecht je veel belang aan Ultra HD-beelden of ben je al tevreden met HD Ready of Full HD? Ook als het aankomt op beeldkwaliteit en beeldverbetering heb je heel wat mogelijkheden. Tot slot zijn er ook heel wat verschillen wat betreft slimme functionaliteiten.

Duik snel in het aanbod tv’s en maak je keuze!