Sta je op het punt om een Sony camera te kopen, maar heb je geen idee welk toestel het best aansluit bij jouw fotografiestijl? Dan doe je er goed aan om dit dossier een keertje grondig door te nemen!

De keuze aan camera’s is vandaag de dag immers enorm.

Bovendien heeft een ambitieuze hobbyfotograaf andere verwachtingen van een camera dan een professionele fotograaf. Heb je nood aan een goede compactcamera om leuke vakantiefoto’s te nemen, of ben je eerder op zoek naar een systeemcamera of spiegelreflexcamera? En welk type lens koop je dan?

Hieronder alvast een overzicht van de onderwerpen die je in dit dossier kan terugvinden:

 1. Waarom kiezen voor een Sony camera?;
 2. Sony Cyber-Shot: de compactcamera voor elke startende fotograaf;
 3. Sony Alpha: systeem- en spiegelreflexcamera’s voor hobbyfotografen en professionelen;
 4. Drie belangrijke parameters bij de aanschaf van een geschikte fotolens;
 5. Sony/Zeiss-lenzen met vast brandpunt.

Waarom kiezen voor een Sony camera?

Sony is al jaar en dag een gerenommeerd merk op het gebied van consumentenelektronica.

Het Japanse merk is hoofdzakelijk bekend voor zijn televisies en audioapparatuur, maar sinds enkele jaren zijn ook de Sony camera’s bezig aan een stevige opmars. De reden? Geen enkel merk gebruikt zo’n innovatieve technieken voor haar fotocamera’s zoals Sony dat doet!

Sinds de overname van Konica Minolta in 2006, is het merk zelfs in één oogwenk uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van camera’s met verwisselbare lenzen.

Waarom kiezen voor een Sony camera?

Daarnaast heeft Sony heeft gehele productieproces in eigen beheer en is zij marktleider op het gebied van beeldsensoren. Dit maakt dat Sony als geen ander ontwikkelt met het oog op de toekomst en dus ongeziene kwaliteit levert.

Wie dus een Sony camera in huis heeft, mag wel degelijk stellen dat hij over een echt state-of-the-art toestel beschikt.Sony Cyber-Shot: de compactcamera voor elke startende fotograaf

Wens je graag de eerste stappen richting fotografie te zetten? Dan start je best met een compactcamera uit het Sony Cyber-Shot-gamma.

De Sony Cyber-Shot is een gebruiksvriendelijke camera waarmee je snel en eenvoudig kwalitatieve foto’s maakt. Bovendien zorgt de vaste lens dat iedere hobbyfotograaf met dit type toestel overweg kan.

Gaat je voorkeur uit naar een traditionele compactcamera of verkies je eerder een camera met veel zoom? Sony heeft het allemaal in deze lijn!

De verschillende voordelen van een compactcamera op een rij

Naast het feit dat de Sony Cyber-Shot een zeer handig formaat heeft om overal mee naartoe te nemen, heeft dit type camera nog tal van andere voordelen:

 • Makkelijk bedienbaar: je hoeft maar weinig zaken zelf in te stellen;
 • Goedkoop: geen bijkomende aankoop van lenzen en andere accessoires;
 • Eenvoudig in onderhoud: er kan geen stof in de camera komen door het verwisselen van lenzen;
 • Gewicht: deze camera weegt opmerkelijk minder dan een spiegelreflexcamera.

Wens je graag meer uitleg over de verschillende toestellen binnen het Sony Cyber-Shot gamma? Lees dan zeker dit artikel.Sony Alpha: systeem- en spiegelreflexcamera's voor hobbyfotografen en professionelen

Heb je reeds enige ervaring in de fotografie? Ook dan heeft Sony voor jou camera’s met onbegrensde mogelijkheden!

Binnen de Sony Alpha-lijn vallen namelijk de systeem- en spiegelreflexcamera’s met afneembare lenzen.

Let wel, de spiegelreflexcamera’s van Sony zijn enkel compatibel met A-mountlenzen. Voor systeemcamera’s dien je E-mountlenzen aan te schaffen.

Spiegelreflexcamera’s

Sony onderscheidt zich met zijn spiegelreflexcamera’s van andere cameramerken door gebruik te maken van slimme technologieën zoals de SLT- of Translucent Mirror-technologie. Deze technologie maakt gebruik van een lichtdoorlatende spiegel in plaats van een bewegende spiegel. Hierdoor heb je een continue focus en schiet je razendsnel de meest prachtige beelden.

Systeemcamera’s

De systeemcamera’s van Sony combineren een compact formaat met de kwaliteit van een spiegelreflexcamera. Waar het gamma vroeger nog als ‘NEX’ door het leven ging, werden de toestellen een tweetal jaar geleden onder de merknaam ‘Alpha’ gebracht. De systeemcamera’s van Sony Alpha hebben een uiterst nauwkeurige autofocus en snelle beeldverwerking. Hierdoor kan je snel en eenvoudig prachtige foto’s maken!

Verder heeft Sony voor camera’s met full frame sensoren een 5-assige beeldstabilisatie ontwikkeld. Deze levert tot vijf stops langere sluitertijden op. Een 5-assige beeldstabilisatie heeft als groot voordeel dat zij ongewenst bewegen tegengaat en dat zij fotograferen bij het vallen van de avond mogelijk maakt. Je dient dus niet meteen de sluitertijd en ISO-waarde aan te passen wanneer het schemert.

Sony Alpha: systeem- en spiegelreflexcamera's voor hobbyfotografen en professionelenDrie belangrijke parameters bij de aanschaf van een geschikte lens

Heb je net een Sony systeem- of spiegelreflexcamera gekocht? Dan is de volgende stap een geschikte lens aanschaffen. Maar welke lens past nu het best bij jou en je Sony camera? En welke lens verhoogt je slaagkansen op het maken van mooie foto’s?

Er zijn drie belangrijke parameters waarmee je rekening dient te houden, namelijk:

 1. Korte of lange brandpuntsafstand;
 2. Groot of klein diafragma;
 3. Full frame of APS-C sensor.

Drie belangrijke parameters bij de aanschaf van een geschikte lens

Korte of lange brandpuntsafstand

De brandpuntsafstand of het zoombereik van een lens bepaalt wat er op de foto komt.

Standaard bestaan er twee types lenzen voor je camera wanneer het op brandpuntsafstand aankomt, namelijk een primelens en een zoomlens.

Het grote verschil? Een primelens heeft een vast brandpunt, terwijl een zoomlens uit verschillende glaselementen bestaat die je ten opzichte van elkaar kan bewegen.

Wanneer je net van start gaat met fotografie, kies je het best voor een zoomlens aangezien deze meer mogelijkheden biedt en significant goedkoper is.

Zowel binnen de primelenzen, als binnen de zoomlenzen bestaan er fotolenzen met een korte brandpuntsafstand (‘groothoeklenzen’ of ‘fish eye lenzen’) en met een lange brandpuntsafstand (‘telelenzen’).

Een groothoeklens of fish eye lens is geschikt wanneer je in een relatief kleine ruimte fotografeert of een compleet landschap wil vastleggen. Een telelens daarentegen, vergroot voorwerpen en brengt verre voorwerpen dichterbij in het frame.

Naast de eerder genoemde lenzen, bestaat er ook nog de standaard- of rapportagelens. Dit is de meest gebruikte lens voor de camera en wordt vaak standaard bijgeleverd bij de aanschaf van een nieuwe camera.  Dit type lens heeft een brandpuntsafstand tussen 28mm en de 100mm, waardoor je de lens voor verschillende doeleinden kan gebruiken.

Ten slotte zijn er ook macrolenzen verkrijgbaar met verschillende brandpuntsafstanden. Deze zijn specifiek ontworpen voor close-ups en subtiele details, en worden dus vaak gebruikt voor natuurfotografie.

Meer informatie over de verschillende lenzen en hun brandpuntsafstand, vind je in het artikel “De geschikte lens voor je camera: van primelens tot macrolens”.

Groot of klein diafragma

Het diafragma van een lens regelt de hoeveelheid licht die binnenvalt bij het maken van een foto. Hoe groter het diafragma en hoe lager de f/-waarde, hoe meer licht de lens van je camera binnenlaat. Bij een kleiner diafragma en een hogere f/-waarde valt er weinig licht op de sensor en neemt de scherptediepte toe. Dit betekent bijvoorbeeld dat je in een landschap ook de achterste rij bomen scherp hebt.

Vanaf diafragma f/2.8 wordt er gesproken over een lichtsterke lens, dit zijn vaak de duurste lenzen in het assortiment.

Full frame of APS-C sensor

Full Frame sensor

Wanneer je een camera hebt aangeschaft, is het belangrijk om te weten of je over een camera met full frame sensor of een camera met APS-C sensor beschikt.

Bij camera’s met een full frame sensor heb je namelijk de mogelijkheid om heldere en scherpe beelden te maken die gelijk zijn aan het kleinbeeldformaat, terwijl je bij toestellen met een APS-C sensor rekening moet houden met een verlengingsfactor van 1,5 maal het kleinbeeldformaat. Dit betekent concreet dat als je een foto wilt nemen met een normale groothoek, je moet kiezen voor een 18mm lens.Sony/Zeiss-lenzen met vast brandpunt

Sony/Zeiss-lenzen met vast brandpuntIn het hoofdstuk “Drie belangrijke parameters bij de aanschaf van een geschikte lens” kon je lezen dat er primelenzen (lenzen met vast brandpunt) en zoomlenzen (lenzen met verschillende glaselementen) bestaan.

In dit onderdeel gaan we verder in op de primelenzen binnen het Sony gamma. Zeiss en Sony werken al meer dan 20 jaar succesvol samen om lenzen met de beste beeldkwaliteit af te leveren. Hieronder valt ook het produceren van fotolenzen met een vast brandpunt.

Maximaal vermogen, betrouwbaarheid, compacter en lichter dan klassieke SLR-systemen… Het zijn slechts enkele begrippen die aantonen wat de Sony/Zeiss-lenzen je als fotograaf te bieden hebben.

Er zijn 3 types Zeiss-lenzen die geschikt zijn voor je Sony camera, namelijk:

 1. Zeiss Batis: full-frame objectieven met autofocus;
 2. Zeiss Loxia: full-frame objectieven met handmatige focus;
 3. Zeiss Touit: APS-C objectieven met autofocus

Verfijnde techniek

Goed gedefinieerde zwarttinten, vloeiende scherpstelling, minimale vervorming en aberratie… De lenzen van Sony/Zeiss zorgen voor levendige en realistische beelden met ongekende diepte.

Verder beschikken de fotolenzen over antistof- en antispettereigenschappen en over een robuuste en weerbestendige metalen constructie. Dit in combinatie met de T* anti-reflectiecoating om hevig zonlicht en ongewenste effecten van strooilicht te filteren, zorgt ervoor dat de lenzen ook perfect bruikbaar zijn voor buitenfotografie.

Ten slotte bevat elke Sony/Zeiss-lens een innovatief OLED-scherm waarop je nauwkeurig de focusafstand en de scherptediepte kan aflezen.